Під чилійським консульством гриміли каструлями (ФОТО)

“Пряма Дія”

Вчора, 10 жовтня під консульством Чилі у Києві відбувся “каструльний бунт”. Стукаючи у каструлі та миски, студенти із профспілки “Пряма дія” разом з іншими лівими активістами висловлювали солідарність із чилійськими студентами. Вони вимагали від уряду країни припинити репресії та скасувати плату за навчання.

Перед консульством зібралось біля 40 молодих людей. Коли активісти прийнялися стукати у каструлі, шум розходився усім кварталом. Вони тримали плакати із зображенням трьохголового змія з обличчями екс-диктатора Піночета, нинішнього президента Чилі Себастьяна Піньєри та місцевого шефа поліції. На думку протестуючих, саме вони несуть провину за сиуацію, що склалась в чилійській освіті.


“Платна освіта в Чилі запроваджена іще при ультраправій диктатурі Піночета. Випусники змушені віддавати кредити протягом довгих років. Сьогодні Піночет мертвий, але його справа живе – її продовжує президент-мільярдер Піньєра. І його першим помічиком є поліцейські загони, що розправляються із протестуючими студентами”, – пояснює член профспілки “Пряма дія” Денис Білаш.

Нагадаємо, що в Республіці Чилі акції протесту відбуваються вже продовж півроку. На вулиці виходять десятки тисяч студентів, їх підтримують викладачі, робітничі профспілки та безробітні. Вони вимагають державної освіти, оскільки вона повністю комерційна, починаючи зі школи. Така система освіти була впроваджена на початку-середині 70х років Аугусто Піночетом.

“Каструльні бунти” виникли в останні роки диктатури тодішнього президента Аугусто Піночета (1974-1990 рр.). Такі бунти були найрозповсюдженою формою соціального протесту проти політики диктатора та важливою складовою в організації капманій громадянської непокори.

Фото: Роман Єременко

ДЖЕРЕЛО

по темі:

АНОНС. Вівторок 11 жовтня о 15.00. “Каcтрульний бунт” на підтримку чилійських студентів

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *