“Ми за бажаних дітей”. Акція 19 травня проти заборони абортів та нового проекту Трудового Кодексу

ba_abortion3211У неділю 19 травня в Києві на Арсенальній площі об 11:00 відбудеться акція «Ми за бажаних дітей».  АСТ закликає всіх членів організації, симпатиків, читачів сайту приєднатися до цієї акції.

Текст запрошення на подію:

“Закликаємо тих, хто хоче захистити право на свободу вибирати час і місце ОСМИСЛЕНОГО ТА ВІДПОВІДАЛЬНОГО материнства приєднуватися до акції. Приходьте жінки та чоловіки. Приходьте молоді та старі. Батьки приходьте із дітьми. Ми маємо захистити соціальні та репродуктивні права жінок.

Правлячий клас, на словах бідкаючись про депопуляцію України та оголошуючи головною життєвою місією будь-якої жінки народження дітей, веде неоголошену війну проти відповідального батьківства та здоров’я дітей в Україні. В цьому сенсі представники влади та опозиції варті одне одного.

Опозиційна партія ВО «Свобода» запропонувала законопроект № 2646-1, що забороняє не тільки аборти, але і дискусії про них. Праворадикали збираються ввести кримінальну відповідальність як для жінки, так і для лікаря — ув’язнення строком від 3 до 7 років — за проведення аборту. За висловлення сумніву в тому, що ембріон є людиною, та «популяризацію» абортів передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих доходів громадян (850-1700 грн.).

Провладні депутати із Партії Регіонів висунули проект Трудового Кодексу (№ 2902), який згідно з ч.2 ст.118 уможливлює звільнення одиноких матерів, що мають дитину до 15 років за ініціативою роботодавця на підставі «невиконання чи неналежного виконання працівником своїх трудових обов’язків». Це один із найогидніших аспектів нового проекту Трудового Кодексу.

Уряд скорочує витрати на медичне обслуговування, називаючи це реформуванням галузі. Як повідомило агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на статистику не найбіднішої Дніпропетровської області, «у 2012 році у області померло 370 дітей до 1 року, що на 7, 8% більше ніж у 2011. В січні 2013 кількість померлих дітей, що були молодше року, зросла на 61,5% у порівнянні із січнем 2012 і склала 42 особи. Лікарі таке зростання дитячої смертності пов’язують із масовим закриттям пологових будинків у сільській місцевості, яке проводять під вивіскою «медичної реформи».

Наші вимоги:

Відновити фінансування пологових будинків, щоб скоротити дитячу смертність.

Відхилити проект Трудового Кодексу (№ 2902). Не тільки через ст.118, але і через інші шкідливі для трудящих «новації».

Відхилити Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони штучного переривання вагітності (абортів)) № 2646-1.

Переривання вагітності – далеко не найприємніша процедура, і до неї вдаються лише у крайніх випадках, коли допомоги чекати немає від кого. Ми впевнені, що кількість абортів значно знизиться після того, як:

– буде введено якнайширші програми сексуальної просвіти в навчальних закладах, забезпечено доступ до засобів контрацепції;

– мережа якісних і доступних ясел і дитячих садків сягне належного рівня;

– мінімальна заробітна платня буде дорівнювати реальному прожитковому мінімуму (враховуючи витрати на купівлю житла та ін. – приблизно 500 доларів за нинішніми цінами);

– соціальні виплати на утримання дитини піднімуться в рази;

– на робочих місцях та в публічному просторі з’являться дитячі кімнати;

– практика надання відпустки для догляду за дитиною стане поширеною і буде реалізовуватись без перешкод для батьків обох статей;

Втім, владна верхівка не переймається цими питаннями, адже в її інтересах мінімізувати витрати на медицину, освіту, соціальні виплати. І це зручно зробити, нагнітаючи моральну паніку та перекладаючи усю відповідальність — матеріальну та психологічну — на самих батьків, а точніше, переважно на матерів,особливо коли в її розпорядженні є “опозиція”, яка завжди готова пояснити всі біди недостатнім рівнем репресій. Тож якщо влада не здатна буде вирішити ці проблеми, нам потрібно змінити соціальний лад.

Про новий трудовий кодекс:
http://avtonomia.net/2013/05/03/avtori-novogo-proektu-trudovogo-kodeksu-hochut-uzakoniti-lokaut-2/

Аналіз «свободівського» законопроекту про заборону абортів
http://avtonomia.net/2013/04/08/5141/

Сторінки акції у соцмережах

http://www.facebook.com/events/564382006915950/

http://vk.com/event53478279

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *