Акції «ми за бажаних дітей» відбулися у Києві, Львові, Кракові

kiev-119 травня, об 11:00 біля станції метро «Арсенальна» відбулася акція «Ми за бажаних дітей». Пів сотні представниць та представників анархістського та феміністського середовищ протестували проти законопроектів про заборону абортів та нового Трудового Кодексу.

 

Ця демонстрація, за задумом організаторів, має стати початком протестних кампаній проти згаданих вище “новацій”.

Опозиційна партія ВО «Свобода» запропонувала законопроект № 2646-1, що забороняє не тільки аборти, але і дискусії про них. Праворадикали збираються ввести кримінальну відповідальність як для жінки, так і для лікаря — ув’язнення строком від 3 до 7 років — за проведення аборту. За висловлення сумніву в тому, що ембріон є людиною, та «популяризацію» абортів передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих доходів громадян (850-1700 грн.).

Провладні депутати із Партії Регіонів висунули проект Трудового Кодексу (№ 2902), який згідно з ч.2 ст.118 уможливлює звільнення одиноких матерів, що мають дитину до 15 років за ініціативою роботодавця на підставі «невиконання чи неналежного виконання працівником своїх трудових обов’язків». Це один із найогидніших аспектів нового проекту Трудового Кодексу.

 

Демонстранти та демонстрантки вимагали:

Відновити фінансування пологових будинків, щоб скоротити дитячу смертність.

Відхилити проект Трудового Кодексу (№ 2902). Не тільки через ст.118, але і через інші шкідливі для трудящих «новації».

Відхилити Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони штучного переривання вагітності (абортів)) № 2646-1.

Переривання вагітності – далеко не найприємніша процедура, і до неї вдаються лише у крайніх випадках, коли допомоги чекати немає від кого. Ми впевнені, що кількість абортів значно знизиться після того, як:

– буде введено якнайширші програми сексуальної просвіти в навчальних закладах, забезпечено доступ до засобів контрацепції;

– мережа якісних і доступних ясел і дитячих садків сягне належного рівня;

– мінімальна заробітна платня буде дорівнювати реальному прожитковому мінімуму (враховуючи витрати на купівлю житла та ін. – приблизно 500 доларів за нинішніми цінами);

– соціальні виплати на утримання дитини піднімуться в рази;

– на робочих місцях та в публічному просторі з’являться дитячі кімнати;

– практика надання відпустки для догляду за дитиною стане поширеною і буде реалізовуватись без перешкод для батьків обох статей.

kiev-2

kiev-3

 

kiev-4

Лівів. Спроба затримання

В той же час у Львові відбулася акція із вимогами аналогічними київським. В хеппенінгу взяли участь десяток осіб.

В столиці Галичини акція протесту набула форми флешмобу за участю вуличного самба-бенду. Вони не подавали повідомлення про акцію до органів міської влади, щоб уникнути заборони. Ні для кого не є таємницею, що позиції ВО «Свобода» у коридорах львівської влади дуже міцні. Тож, щоб не витрачати зайвий час на написання папірців, організатори акції вийшли на вулицю без попередження. Втім, це не врятувало їх від міліцейської «турботи».

Поряд проходила акція клерикалів за «сімейні цінності» і представники правоохоронних органів затримали активіста. Учасники і учасниці львівського феміністичного дійства вимагали пояснень і не давали затримувати товариша. Втім, робили це не агресивно, а доводили ситуацію до абсурда. Дівчата чіплялися до зніяковілих міліціянтів, за кілька хвилин вони організували потік дзвінків до райвідділку і «захисники правопорядку» були вимушені відпустити «хулігана».

Звіт місцевих активістів та активісток

DSC_0168

 

DSC_0188

 

DSC_0224

Краків

В цей день у Кракові пройшла банерна акція місцевих феміністок. Вони вивісили на шляхопроводі гасла із закликами до солідарності польських та українських жінок.

krak-1

krak-2

Акції проти закону про заборону абортів заплановані Харкові. Також ближчими днями пікетуватимуть дипломатичні відомства України у Москві та країнах Європи.

 

Організатори акції закликають до найширшої кампанії солідарності і готуватимуть протести в Україні проти антиабортного закону та проекту нового Трудового Кодексу.

ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО НАС! ОРГАНІЗУЙТЕСЬ У СВОЇХ МІСТАХ! 

 

 

One Comment on “Акції «ми за бажаних дітей» відбулися у Києві, Львові, Кракові”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *