АНОНС. Підтримаємо грецьких робітників!

Blog-BannerВже більше двох років триває боротьба робітників заводу Vio.Me у Салоніках за своє майбутнє. В часи кризи, покинуті напризволяще своїми роботодавцями, вони не отримували заробітньої платні з травня 2011 року. Без жодної допомоги з боку держави, політичних партій чи профспілкових бюрократів, робітники почали самоорганізуватися та звернулися до методів прямої демократії – загальних зборів колективу, щоб чинити тиск на керівництво. Але власники готові були піти лише на незначні поступки, тому працівники захопили кинуті хазяями приміщення фабрики і починаючи з жовтня 2011 р. намагаються утворити кооператив.

Була організована широка кампанія солідарності міжнародних масштабів. Робітників підтримали, зокрема, такі авторитетні фігури альтерглобалістського руху, як Девід Гребер та Наомі Кляйн. Свою солідарність висловили різноманітні анархо-синдикалістські організації та профспілки, серед яких FORA, SAC, FAU, і звичайно ж, АСТ. Солідаризувалися також і учасники аналогічного руху з Аргентини, який виник 10 років тому та охопив кілька підприємств: від заводів до готелів у центрі столиці. З ними робітники Vio.Me підтримують тісні зв’язки. В самій Греції солідарні з працівниками люди організували кількатисячну демонстрацію в центрі Салонік і вечірній концерт на підтримку.

Наступного ранку, 12 лютого 2013 року, робітники розпочали виробництво на контрольованій ними фабриці. Завод, що колись випускав будматеріали, тепер орієнтується на випуск органічної побутової хімії за доступними цінами. Вони неодноразово підкреслювали, як позитивно солідарність надихала їх продовжувати боротьбу до переможного кінця, та розповідали про необхідність класової позиції, що треба розширювати рух, аж до повалення капіталізму. Варто зазначити, що це не перше захоплення підприємства робітниками в кризовій Греції – раніше цим шляхом намагалися пройти працівники лікарні в Кілкісі, чиї спроби самоорганізації були припинені зусиллями поліції, та популярного телеканалу “Альтер”, власнику якого фактично зійшло з рук пограбування своїх працівників майже на $15 млн. До купи, грецький уряд нещодавно вирішив закрити державну телерадіокомпанію ЕРТ, звільнивши тим самим 2600 її працівників, що викликало широке невдоволення з боку широких верств населення.

Як і з попередніми випадками, держава не хоче визнавати за робітниками Vio.Me право на засоби виробництва. Тому, відповідаючи на заклик до солідарності з боку робітників заводу, та висловлючись проти масового звільнення працівників телебачення та радіо, Автономна спілка трудящих 4 липня о 15:30 проведе пікет грецького посольства, що знаходиться за адресою вул. Панфіловців, 10.

Ми будемо вимагати від грецького уряду визнати право робітників на управління своїми робочими місцями та відновлення роботи телерадіокомпанії ЕРТ.

Ми закликаємо всіх небайдужих приєднатися та висловити свою солідарність!

Читайте ще по цій темі:

В Греции – забастовка против закрытия гостелеканала

Завод Vio.Me в Салониках запускает производство под рабочим контролем!

Греция: 20 февраля официально начался захват больницы в Килкисе

Журналисты захватили здание популярного в Греции телеканала

Треть жителей Греции хотят революции

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *