Міліція з народом: тепер в кожному комп’ютері

internetcensorship061208Не поміченим громадськістю виявився факт затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформації (НКРЗІ) Правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій (діяльність з надання послуг з доступу до Інтернет). Дані правила, раніше схвалені рішенням НКРЗІ від 16.07.2013 № 445, були затверджені на засіданні Комісії 10.12.2013.

Найбільше в затверджених правилах привертає до себе увагу п.4.9, який встановлює вимоги до провайдерів. Так провайдери зобов`язані:

За власні кошти встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів, і забезпечувати функціонування цих технічних засобів, а також у межах своїх повноважень сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів та недопущенню розголошення організаційних і тактичних прийомів їх проведення. Оператори телекомунікацій зобов’язані забезпечувати захист зазначених технічних засобів від несанкціонованого доступу.

Тобто, держава в особі НКРЗІ зобов`язує провайдерів власним коштом обладнати мережі пристроями, які будуть використовуватися „уповноваженими органами” для подальшого збору інформації та стеження за абонентами. Крім того, провайдерів зобов`язують „сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів”, – простіше кажучи, „стукати” до відповідних органів. Ну і звичайно, „недопущення розголошення організаційних і тактичних прийомів” означає, що провайдер буде не в праві повідомити особі, що за нею стежать.

За останній рік це вже не перша спроба влади втрутитися в свободу Інтернету, нагадаємо, 04.06.2013 депутат-регіонал Володимир Олійник зареєстрував законопроект про цензуру Інтернету, який втім, після критики громадськості, пообіцяв відкликати його.

Ми бачимо посилення авторитарних тенденцій в Україні, де останнім часом держава не гребує навіть прямим фізичним насиллям по відношенню до своїх громадян, а зараз бажає бачити людей „під ковпаком” та стежити за ними, і зобов`язати провайдерів допомагати їй у цьому.

3 Comments on “Міліція з народом: тепер в кожному комп’ютері”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *