Часткова перемога лівих активістів над авторитаріями з “Батьківщини”

006

Раніше АСТ писала про законопроект народних депутатів від „Батьківщини” Олега Медуниці та Ігоря Стойко № 4471 „Про превентивне затримання особи (осіб)”.

28.03.2014 АСТ та інші активісти при пікетуванні правлячої партії „Батьківщина” висловили свій протест проти ухвалення даного законопроекту.

Як стало відомо, депутати після критики з боку АСТ та громадськості прибрали з законопроекту кілька шкідливих норм та 27.03.2014 подали до Верховної Ради доопрацьований проект.

Зокрема, з преамбули законопроекту прибрали згадку про „ескалацію екстремізму”.

З самого ж законопроекту було прибрано можливість превентивного затримання за абстрактне посягання „проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян”.

Натомість, превентивно затримувати пропонується за ст. 109, 110, 111, 113, 114 Кримінального Кодексу (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, державна зрада, посягання на життя державного чи громадського діяча, диверсія, шпигунство).

І хоча депутати покращили власний законопроект, АСТ категорично виступає проти прийняття даного законопроекту. Зокрема, ми всі розуміємо, який ризик несе в себе проект закону, який дозволяє „закривати” осіб, наприклад, за „дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади” – під дане формулювання за бажання може бути підігнано будь-що і в результаті особа, що не сподобається владі, опиниться за гратами.

АСТ також нагадує, що це не перша шкідлива ініціатива влади, на яку вдалося вплинути за допомогою тиску громадськості.

Раніше вдалося завадити прийняттю законопроекту про цензуру в Інтернеті та ухваленню нових Правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій (діяльність з надання послуг з доступу до Інтернет).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *