Заява АСТ щодо наркополітики в Україні

kivaacid2Проблема наркозалежності виникає в результаті поганої інформованості, відсутності культури вживання та низки причин суто соціального характеру. Ми вважаємо, що кожна доросла і дієздатна людина має беззаперечне право без остраху кримінальної відповідальності здобувати та вживати будь-які наркотичні засоби.

Розповсюдження наркотичних речовин не має обмежуватися горілчаними та тютюновими виробами і може бути розширене. Виключення мають складати лише ті речовини, які за короткий термін викликають стійку фізіологічну залежність та призводять до невідворотних руйнівних наслідків для організму.

Ми виступаємо за повну декриміналізацію споживання та розповсюдження наркотичних речовин в Україні. Такий крок призведе до поступової втрати наркотичними засобами їхнього ореолу “забороненого плоду” та підірвуть популярність їх напівлегальних і надшкідливих аналогів.

Пропаганда культури вживання призведе до мінімізації шкоди від наркотичних засобів. Через відсутність ризику кримінальної відповідальності підвищиться якість розповсюджуваних речовин, зникне культура придбання “всліпу”. Наркотичні речовини перетворяться в звичайні засоби для тих, кому вони необхідні. Стане можливою повноцінна реабілітація наркозалежних, використання певних речовин у медичних, дослідницьких цілях тощо.

Декриміналізація зменшить корупцію у правоохоронних органах, які контролюють обіг наркотичних речовин та вирішують, хто сидітиме, а хто відкупиться або здаватиме покупців. Також буде неможливим звичне для правоохоронців фабрикування кримінальних справ шляхом підкидання наркотичних речовин. Головна шкода у сфері наркополітики йде від правоохоронних органів. Люди не мають сидіти або платити данину через свої захоплення чи хімічну залежність. Відповідальними за наркозлочинність також є правоохоронні органи, які створюють обставини для її існування.

Ми вимагаємо звільнення Іллі Ківи із правоохоронних органів та повного розпуску Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України, який він очолює. За його керівництва систематично здійснюється низка злочинів та зловживань, таких як: протиправне вторгнення у заклади, протиправні обшуки, затримання, публікація персональних даних осіб, чия вина не встановлена тощо. Така “робота” підлеглих Ківи ніяк не сприяє просвітництву щодо ризиків та шкоди від наркотичних речовин або боротьбі зі злочинами, пов’язаними з ними. Від репресивно-заборонних і відверто корупційних дій державної наркополітики лише збільшується суспільна шкода.

Репресивна наркополітика ніяк не впливає на соціальні причини наркозалежності, а тільки збільшує кількість засуджених та скалічених – як в’язницею, так і руйнівним впливом надшкідливих сурогатних наркотиків, чия популярність закономірно зростає внаслідок заборон (приклад Російської Федерації яскраво це доводить).

За нашим переконанням дієва та суспільно-корисна наркополітика має ґрунтуватися на:

  • повноцінний медичній, психологічній та соціальній реабілітації наркозалежних;
  • широких просвітницьких заходах (в першу чергу серед молоді) щодо ефектів, ризиків та шкоди від вживання наркотичних речовин;
  • повній декриміналізації вживання та зберігання наркотичних речовин, їх розповсюдження лише дорослим та дієздатним членам суспільства.

АСТ-Київ

ЯК ДО НАС ПРИЄДНАТИСЯ