Всі на вирішальний протест проти законопроекту, що поховає свободу мирних зібрань!

24.10.2013 о 9.30 ми маємо вийти до Верховної Ради України за адресою вул. Грушевського, 5 та сказати своє рішуче „ні” проекту закону „Про свободу мирних зібрань” №2508а від 04.07.2013.

09.10.2013 профільний комітет ВР з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин ухвалив рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону  України про свободу мирних зібрань, поданий народними депутатами України Шевченком А.В., Мірошниченком Ю.Р., Немирею Г.Н., Тігіпком С.Л., Гайдошем І.Ф., Джемілєвим М., Самойленком В.П., Луценко І.С.

Даний документ не дарма називають законопроектом „Януковича-Захарченка-Ставнійчук”, адже його прийняття напряму лобіює Банкова.

Не дивлячись на протести громадськості, яка 21.10.2013 вимагала від погоджувальної ради депутатських фракцій ВР не включати проект закону № 2508а до порядку денного ВР – http://avtonomia.net/2013/10/21/ast-piketuvala-verhovnu-radu/ , все ж 24.10.2013 депутати розглянуть законопроект № 2508а в першому читанні. Якщо його буде прийнято в першому читанні, переламати хід подій буде вже майже неможливо.

Цей законопроект є вкрай небезпечним суспільства та таким, що в перспективі значно звузить наявний обсяг прав простих громадян.

Зокрема, за даним проектом передбачається обов`язок повідомляти органи влади про мирне зібрання за 48 годин. Ми розуміємо, що за 48 годин влада через свої кишенькові суди встигне заборонити будь-яке небажане для неї мирне зібрання. Натомість, в даний час при проведенні мирних акцій згідно з рішенням Конституційного суду України N 4-рп/2001 від 19.04.2001 ми можемо повідомити владу у „прийнятні строки”. На практиці дану оціночну категорію ми можемо тлумачити на свою користь і стверджувати, що для нас „прийнятним” є, наприклад, строк у дві години. Більше того, в Україні на даний час відсутня відповідальність за відсутність повідомлення органів влади про проведення мирного зібрання.

Також законопроект №2508а уможливить судову заборону мирних акцій в будь-який час, натомість за нині діючим законодавством позовна заява, яка надійшла від органів влади в день проведення заходів або після  цього, залишається без розгляду.

Ми можемо також спрогнозувати, що в разі ухвалення цього законопроекту значно зросте застосування до протестувальників ст.382 Кримінального кодексу України за „умисне невиконання рішення суду” в разі, якщо люди зберуться всупереч забороні проводити мирні зібрання. Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 8500 до 17000 грн. або позбавлення волі на строк до трьох років.

АСТ неодноразово виступала проти будь-яких обмежень свободи мирних зібрань в Україні:

http://avtonomia.net/2013/07/06/protiv-ogranicheniya-svobody-sobranij-protiv-zakonoproekta-2508-rezolyutsiya-ast/

http://avtonomia.net/2013/02/19/uvaga-vasu-ne-nadav-mis-kradam-prava-v/

http://avtonomia.net/2012/09/17/net-zakonoproektu-2450-o-mirny-h-sobrani/

Крім того, АСТ має позитивну практику судового захисту осіб, яких неправомірно намагалися притягнути до відповідальності начебто за порушення порядку проведення масових акцій:

http://avtonomia.net/2013/09/03/organizatora-antiklerikal-noyi-aktsiyi-pid-mistets-kim-arsenalom-viznano-nevinuvatim-u-vchinenni-pravoporushennya/

Зокрема, було виграно справи про адміністративні правопорушення, які начебто вчинили активісти АСТ 26.07.2013 вийшовши на антиклерикальну акцію протесту всупереч автоматичній судовій забороні. Активісти посилалися на відсутність в їх діях складу адміністративного правопорушення, що доводиться тим фактом, що нині чинна ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає санкцію за порушення „встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”, а в Україні відсутній спеціальний закон, що встановлював би такий порядок. Отже, і відповідальності за порушення неіснуючого порядку бути не може. Такої ж думки дотримується Європейський суд з прав людини в рішенні по справі „Вєренцов проти України”.

Ухвалення Верховною Радою будь-якого спеціального закону про мирні зібрання, а не тільки проекту №2508а, буде об`єктивно обмежувати право на мирне зібрання.

24.10.2013 АСТ разом іншими організаціями, що виступають проти ухвалення законопроекту № 2508а, вийде на акцію протесту під Верховну Раду України. Дана акція протесту є вкрай важливою для суспільства, адже в разі якщо цей законопроект не вдастся „завалити”, то про свободу протестів в Україні можна буде забути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *